Ciasto:
2 pełne szklanki mąki
200 g masła
1 żółtko
1 jajko
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru migdałowego
2łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.
Budyń:
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 litr mleka
2 łyżeczki cukru migdałowego (lub klika kropli aromatu).
Owoce:
600 g śliwek
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru migdałowego
80 g stopionego masła.
Wykonanie:
Przygotować budyń:
Z litra mleka odlać 2/3 szklanki, wsypać proszek budyniowy i dobrze rozmieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem migdałowym. Wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.
Przygotować kruszonkę:
W misce wymieszać suche składniki, wlać stopione masło, dobrze wymieszać i zlepić, a następnie rozkruszyć w palcach.Spód oraz boki do 3/4 wysokości brzegu tortownicy o średnicy 26-27 cm wylepić ciastem. Poukładać ciasno śliwki brzuszkami o dołu. Wylać ciepły jeszcze budyń i rozprowadzić dokładnie na owocach. Posypać równomiernie kruszonką. Piec około 1
godziny w temperaturze 180oC. Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej nieco schłodzone.
–