Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

5 łyżek mąki krupczatki

5 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 kostka masła

1/2 litra mleka

4 łyżki cukru

2 budynie śmietankowe

2 łyżki mocnej kawy.

Ponadto:

1/2 litra kremówki

1 łyżka żelatyny

1 szklanka słabej kawy

1duża paczka okrągłych biszkoptów

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubij dodając cukier. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia się masy. Wsyp przesiana mąkę z proszkiem, wymieszaj. Wylej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub mąką. Piec około 20 minut w 180 C.

Masa:

Budynie ugotuj na mleku z cukrem. Ostudź. Masło utrzyj dodaj budyń wlej kawę ,wymieszaj. Masą posmaruj biszkopt, ułóż namoczone w kawie biszkopty. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wody. Kremówkę ubij  z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę, połącz. Kremem posmaruj ciasto. Schłódź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *