Składniki:
1/2 kg. mielonego mięsa
1/2 opakowania makaronu rurki (kolorowego)
1 jajko
1 duża marchewka
1 kajzerka
mleko
olej
4-5 pomidorów
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki śmietany
1łyżka mąki
kostka rosołowa
kostka warzywna
1 łyżka przecieru pomidorowego
słodka papryka
sól
pieprz
bazylia
oregano
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Do mięsa wbij jajko, dodaj marchewkę, kajzerkę i natkę, wyrób. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masy uformuj niewielkie kulki, schłodź. Do 2 litrów wody dodaj kostki. Zagotuj, wrzuć pulpeciki. Gotuj do miękkości Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli, mieszając, podduś. Dodaj przecier, przypraw do smaku solą, cukrem, bazylią i oregano. Śmietanę rozrób z mąką i odrobiną wody. Dodaj do pomidorów, cały czas mieszając. Duś kilka minut na małym ogniu. Przypraw. Makaron ugotuj według przepisu w dużej ilości osobnego wrzątku. Pulpety polej sosem, podaj z makaronem.