MARCHEWKOWE PULPECIKI W SOSIE

Składniki:

1/2 kg. mielonego mięsa

1/2 opakowania makaronu rurki (kolorowego)

1 jajko

1 duża marchewka

1 kajzerka

 mleko

 olej

4-5 pomidorów

1 cebula

2 łyżki posiekanej natki

2 łyżki śmietany

1łyżka mąki

kostka rosołowa

kostka warzywna

1 łyżka przecieru pomidorowego

słodka papryka

sól

pieprz

bazylia

oregano

1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

 

Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Do mięsa wbij jajko, dodaj marchewkę, kajzerkę i natkę, wyrób. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masy uformuj niewielkie kulki, schłodź. Do 2 litrów wody dodaj kostki. Zagotuj, wrzuć pulpeciki. Gotuj do miękkości Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli, mieszając, podduś. Dodaj przecier, przypraw do smaku solą, cukrem, bazylią i oregano. Śmietanę rozrób z mąką i odrobiną wody. Dodaj do pomidorów, cały czas mieszając. Duś kilka minut na małym ogniu. Przypraw. Makaron ugotuj według przepisu w dużej ilości osobnego wrzątku. Pulpety polej sosem, podaj z makaronem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *