NÓŻKI W GALARECIE

Składniki:

4 nóżki cielęce

włoszczyzna

3 cebule

2 cytryny

natka pietruszki

ząbek czosnku

5-6 ziarenek pieprzu

5-6 ziarenek ziela angielskiego

szczypta cukru

sól

białko do klarowania

Wykonanie:

Oczyszczone i opalone z włosów nóżki sparzyć wrzątkiem, ułożyć w rondlu dodać włoszczyznę i przyprawy korzenne, zalać wodą i na niewielkim ogniu gotować 3 godziny. Gdy mięso zacznie odstawać od kości wyjąc nóżki ,a rosół przecedzić, przez gęste sitko. Powinno go być około 1i 1/2 litra mocnego bulionu. Ostudzone nóżki pokroić w cienkie paseczki i ułożyć w salaterkach. Zagotować bulion dodać roztarty czosnek z solą wcisnąć sok z cytryny doprawić solą. Do wrzącego rosołu wlać surowe białko ,a gdy się zetnie, przelać zawiesinę przez gęste sitko. Sklarowanym rosołem zalać nóżki zostawić w zimnym miejscu do stężenia. Przed podaniem przybrać plasterkami cytryny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *