Składniki:
4 nóżki cielęce
włoszczyzna
3 cebule
2 cytryny
natka pietruszki
ząbek czosnku
5-6 ziarenek pieprzu
5-6 ziarenek ziela angielskiego
szczypta cukru
sól
białko do klarowania
Wykonanie:
Oczyszczone i opalone z włosów nóżki sparzyć wrzątkiem, ułożyć w rondlu dodać włoszczyznę i przyprawy korzenne, zalać wodą i na niewielkim ogniu gotować 3 godziny. Gdy mięso zacznie odstawać od kości wyjąc nóżki ,a rosół przecedzić, przez gęste sitko. Powinno go być około 1i 1/2 litra mocnego bulionu. Ostudzone nóżki pokroić w cienkie paseczki i ułożyć w salaterkach. Zagotować bulion dodać roztarty czosnek z solą wcisnąć sok z cytryny doprawić solą. Do wrzącego rosołu wlać surowe białko ,a gdy się zetnie, przelać zawiesinę przez gęste sitko. Sklarowanym rosołem zalać nóżki zostawić w zimnym miejscu do stężenia. Przed podaniem przybrać plasterkami cytryny.