Składniki:

1  kg. chudego boczku (bez skóry)

sól

pieprz

estragon

oregano

 

Farsz:

 

 40 dag. mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

20 dag. pieczarek

nieduży por

1 łyżka masła

1łyżka smalcu

1łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki  roztartego rozmarynu

 

Wykonanie:

 

Cienki płat boczku natrzeć solą, pieprzem i zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Pieczarki pokroić na ćwiartki, lekko przesmażyć na maśle, ostudzić. Starannie umytą białą część pora pokroić w cienkie plasterki, połączyć z pieczarkami i mięsem, dodać przyprawy i jajko, dokładnie wyrobić masę. Boczek posmarować grubo farszem, zwinąć, przewiązać nitką, obsypać ziołami  ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny skrapiając wodą i polewając wytworzonym sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *