Składniki:
Skóra z gęsiej szyi
włoszczyzna
5-6 ziarenek ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
1listek laurowy
1-2 goździki
sól.
Farsz:
20 dag. cielęciny
10 dag. słoniny
gęsia wątróbka (lub 10 dag cielęcej)
5 dag. pieczarek
1łyżka masła
1/2 kajzerki
2 żółtka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Gęsią szyję natrzeć solą. Ugotować wywar z włoszczyzny i przypraw korzennych. Przygotować farsz: cielęcinę, słoninę, wątróbkę oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę. Utrzeć żółtka z masłem, dodać pieprz, sól, gałkę, cukier i drobno pokrojone pieczarki; dokładnie wymieszać z mielonym mięsem. Szyję nadziać, zaszyć z obu stron, ułożyć w rondelku, zalać wywarem i gotować pod przykryciem około 60 minut. Wyjąć z garnka, zawinąć w lnianą ściereczkę, przycisnąć deseczką i ciężarkiem, aby się spłaszczyła, a gdy wystygnie, pokroić w cienkie plastry i podawać na zimno z ostrym sosem. Z wywaru, w którym gotowała się szyja, można zrobić galaretkę: dodać łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, krotko zagotować i zostawić, do stężenia. Później dekorować galaretką pokrojoną w plasterki szyję.