Składniki:
1 kaczka
2 łyżki masła lub smalcu
sól
Marynata:
1 cebula
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera
1/2 szklanki czerwonego wina
1 cytryna
1 liść laurowy
10 ziarenek jałowca
3 goździki
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
kawałek korzenia lub ćwierć łyżeczki sproszkowanego imbiru
Sos:
1/2 szklanki rosołu
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Jarzyny i cebulę obrać, umyć, pokroić w plasterki, zalać szklanką gorącej wody i gotować około 30 minut. Dodać przyprawy korzenne, wino i sok z cytryny oraz kawałek skórki cytrynowej, zagotować. Umytą i osuszoną kaczkę ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą i wynieść w chłodne miejsce na 3-4 dni, w czasie marynowania codziennie przekładać tuszkę, aby równo przeszła przyprawami. Wyjąć kaczkę z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu, po czym ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut, często polewając tłuszczem i skrapiając przecedzoną marynatą. Gdy kaczka będzie miękka, podzielić ją na 4-6 części i trzymać w cieple. Do tłuszczu, w którym się piekła, dodać cukier i zrumienić na ogniu, następnie rozprowadzić rosołem, pozostałą marynatą i zagęścić mąką. Przetrzeć sos przez sitko, polać kaczkę i jeszcze chwilę poddusić pod przykryciem. Podawać na gorąco z kluskami francuskimi lub kładzionymi oraz surówką z czerwonej kapusty i jabłek.