Składniki:

1 kaczka

2 łyżki masła lub smalcu

sól

Marynata:

1 cebula

1/2 marchewki

1/2 pietruszki

kawałek selera

1/2 szklanki czerwonego wina

1 cytryna

1 liść laurowy

10 ziarenek jałowca

3 goździki

5 ziarenek pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

kawałek korzenia lub ćwierć łyżeczki sproszkowanego imbiru

Sos:

1/2 szklanki rosołu

1 łyżka masła

1 łyżeczka mąki

1 łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

 

Jarzyny i cebulę obrać, umyć, pokroić w plasterki, zalać szklanką gorącej wody i gotować około 30 minut. Dodać przyprawy korzenne, wino i sok z cytryny oraz kawałek skórki cytrynowej, zagotować. Umytą i osuszoną kaczkę ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą i wynieść w chłodne miejsce na 3-4 dni, w czasie marynowania codziennie przekładać tuszkę, aby równo przeszła przyprawami. Wyjąć kaczkę z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu, po czym ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut, często polewając tłuszczem i skrapiając przecedzoną marynatą. Gdy kaczka będzie miękka, podzielić ją na 4-6 części i trzymać w cieple. Do tłuszczu, w którym się piekła, dodać cukier i zrumienić na ogniu,  następnie rozprowadzić rosołem, pozostałą marynatą i zagęścić mąką. Przetrzeć sos przez sitko, polać kaczkę i jeszcze chwilę poddusić pod przykryciem. Podawać na gorąco z kluskami francuskimi lub kładzionymi oraz surówką z czerwonej kapusty i jabłek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *