CIASTO Z RABARBAREM

Składniki:

150 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny
3 żółtka
10 dag masła
6 łyżek mleka
500 g rabarbaru

Beza:

3 białka
150 g cukru
40 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy żółtka i skórkę z cytryny. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układamy rabarbar, delikatnie wciskając go w ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika
zgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Po 30
minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatnie i równomiernie rozprowadzamy na nim bezę. Całość posypujemy płatkami
migdałowymi i ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 20 minut, aż beza się ze złoci. Gdyby wierzch zbyt szybko
brązowiał, można w czasie pieczenia położyć kawałek papieru.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *