PIECZEN WIEPRZOWA NA DZIKO

Składniki:

1,5  kg. wieprzowiny bez kości

1 łyżka smalcu

sól

Marynata:

1 cytryna,

1 szklanka białego wytrawnego wina

2 duże cebule

1/4 łyżeczki cukru

 20 ziarenek jałowca

3-4 goździki

1listek laurowy

 10 ziarenek pieprzu

10 ziarenek ziela angielskiego

 

 Sos:

 

1 łyżka dżemu (śliwkowego, wiśniowego)

1 łyżeczka mąki

1 łyżka masła

1 szklanka bulionu

 

Wykonanie:

 

Ugotować marynatę z wina, pokrojonej w plasterki cytryny (bez pestek) i przypraw korzennych. Umyte mięso włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plasterkami cebuli, polać gorącą marynatą, przykryć talerzem, obciążyć, wynieść na 4-6 dni w chłodne miejsce. Codziennie przekładać mięso, aby się równo zamarynowało. Wyjąć mięso z zalewy, opłukać, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny po czym ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą z marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec powoli, często skrapiając przecedzoną zalewą. Jeśli chcemy podawać pieczeń na gorąco, należy w rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem i sosem spod pieczeni, następnie dodać dżem i dokładnie wymieszać. Gęstym sosem polać pieczeń i jeszcze chwilę zapiekać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *