PIECZEŃ CIELĘCA PO LITEWSKU

Składniki:

2 kg. cielęciny z udźca bez kości

1 duża cebula

1 marchew,

1 pietruszka

1/2 selera

10 dag. słoniny

3 łyżki ostrej musztardy

1błyżka soku z cytryny

1 łyżka masła

1 łyżeczka suszonej mięty

sól

 

Wykonanie:

 

Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z musztardą i miętą. Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć masą jarzynową, ułożyć ciasno w kamiennym garnku, obkładając pozostałymi jarzynami, przycisnąć talerzykiem, odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce. Przed pieczeniem cielęcinę natrzeć    solą, naszpikować cienkimi paskami słoniny, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie i wstawić do gorącego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć płomień i piec mięso około 1,5 godziny często polewając sosem z dna brytfanny. Jeśli chcemy podać cielęcinę na gorąco, pod koniec pieczenia należy polać ją śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki, po czym sos przetrzeć przez sitko.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *