Składniki:
2 kg. cielęciny z udźca bez kości
1 duża cebula
1 marchew,
1 pietruszka
1/2 selera
10 dag. słoniny
3 łyżki ostrej musztardy
1błyżka soku z cytryny
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonej mięty
sól
Wykonanie:
Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z musztardą i miętą. Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć masą jarzynową, ułożyć ciasno w kamiennym garnku, obkładając pozostałymi jarzynami, przycisnąć talerzykiem, odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce. Przed pieczeniem cielęcinę natrzeć solą, naszpikować cienkimi paskami słoniny, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie i wstawić do gorącego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć płomień i piec mięso około 1,5 godziny często polewając sosem z dna brytfanny. Jeśli chcemy podać cielęcinę na gorąco, pod koniec pieczenia należy polać ją śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki, po czym sos przetrzeć przez sitko.