PIECZEN BARANIA JAK SARNINA

Składniki:

Udziec barani

10 dag. słoniny

1 łyżka smalcu (ewentualnie szklanka śmietany)

1 łyżka mąki

sól

Marynata:

1 szklanka octu

2 szklanki jasnego piwa

2 cebule

2 łyżki owoców jałowca

10 ziarenek pieprzu

10 ziarenek ziela angielskiego

1 listek laurowy

1/2 gałki muszkatołowej

 

Wykonanie:

 

Zagotować szklankę wody z przyprawami, wlać ocet, piwo i ponownie zagotować. Z mięsa usunąć błony, zbędny tłuszcz i mocno zbić je wałkiem albo wygnieść ręką, ułożyć ciasno w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, zostawić w chłodnym miejscu na 4-6 dni, codziennie przekładając je na drugą stronę (baranina może pozostawać w marynacie około 10 dni, nie krócej jednak niż 4). Wyjęte z marynaty mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, po czym naszpikować paskami słoniny, uformować, ewentualnie owiązać nitką, ułożyć na wysmarowaną  tłuszczem brytfannie i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 2-2,5 godziny co pewien czas skrapiając marynatą. Jeśli pieczeń podaje się na gorąco, pod koniec pieczenia należy oblać ją śmietaną wymieszaną z mąką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *