Składniki:
Udziec barani
10 dag. słoniny
1 łyżka smalcu (ewentualnie szklanka śmietany)
1 łyżka mąki
sól
Marynata:
1 szklanka octu
2 szklanki jasnego piwa
2 cebule
2 łyżki owoców jałowca
10 ziarenek pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
1/2 gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Zagotować szklankę wody z przyprawami, wlać ocet, piwo i ponownie zagotować. Z mięsa usunąć błony, zbędny tłuszcz i mocno zbić je wałkiem albo wygnieść ręką, ułożyć ciasno w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, zostawić w chłodnym miejscu na 4-6 dni, codziennie przekładając je na drugą stronę (baranina może pozostawać w marynacie około 10 dni, nie krócej jednak niż 4). Wyjęte z marynaty mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, po czym naszpikować paskami słoniny, uformować, ewentualnie owiązać nitką, ułożyć na wysmarowaną tłuszczem brytfannie i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 2-2,5 godziny co pewien czas skrapiając marynatą. Jeśli pieczeń podaje się na gorąco, pod koniec pieczenia należy oblać ją śmietaną wymieszaną z mąką.