Składniki:
2 szklanki żółtek
1szklanka cukru
1szklanka mleka
5 dag. drożdży
1,5 szklanki mąki
1szklanka stopionego masła
1 kieliszek spirytusu
szczypta szafranu
1/2 laski wanilii
skórka otarta z cytryny
1mała łyżeczka soli
Wykonanie:
Namoczyć szafran w spirytusie i zostawić na noc. Drożdże rozrobić w mleku, dodać pół szklanki mąki i cukier, dokładnie wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu. Do rondelka wlać żółtka, postawić na garnku z gotującą wodą i dodając wanilię, dokładnie wymieszać, połączyć z rozczynem, dodać szafran ze spirytusem i wyrabiać około 60 minut, po czym przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wlać sklarowane masło i wyrabiać tak długo, aż tłuszcz połączy się z ciastem. Nakładać ciasto do wysmarowanych masłem form (prawie do 1/3 wysokości), przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na godzinę. Uwaga! Babka jest bardzo delikatna, lubi opadać, należy więc bardzo ostrożnie wkładać i wyjmować ją z piekarnika.