BABKA STAROPOLSKA Z SZAFRANEM

Składniki:

 

2 szklanki żółtek

1szklanka cukru

1szklanka mleka

5 dag. drożdży

1,5 szklanki mąki

1szklanka stopionego masła

1 kieliszek spirytusu

szczypta szafranu

1/2 laski wanilii

skórka otarta z cytryny

1mała łyżeczka soli

 

Wykonanie:

 

Namoczyć szafran w spirytusie i zostawić na noc. Drożdże rozrobić w mleku, dodać pół szklanki mąki i cukier, dokładnie wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu. Do rondelka wlać żółtka, postawić na garnku z gotującą wodą i dodając  wanilię, dokładnie wymieszać, połączyć z rozczynem, dodać szafran ze spirytusem i wyrabiać około 60 minut, po czym przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wlać sklarowane masło i wyrabiać tak długo, aż tłuszcz połączy się z ciastem. Nakładać ciasto do wysmarowanych masłem form (prawie do 1/3 wysokości), przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na godzinę. Uwaga! Babka jest bardzo delikatna, lubi opadać, należy więc bardzo ostrożnie wkładać i wyjmować ją z piekarnika.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *