Składniki:

 

2,5 szklanki mąki

5 dag. drożdży

1/2 szklanki mleka

25 dag. masła

5 łyżek cukru

skórka otarta z cytryny

ćwierć łyżeczki soli

25 dag. rodzynek

3 łyżki drobniutko posiekanych migdałów

3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

1 kieliszek rumu

cukier puder

cukier waniliowy

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozrobić w letnim mleku, dosypać łyżeczkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Gdy zaczyn dobrze ?ruszy?, dodać resztę mąki, roztopione masło, rum, cukier, sól i dokładnie wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od miski i rąk. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, a kiedy podrośnie, dodać bakalie, ponownie dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Następnie uformować podłużny bochenek, umieścić go na blasze wyłożonej pergaminem wysmarowanym masłem, pozostawić w ciepłym miejscu, żeby znów podrosło. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec około godziny. Upieczone posmarować stopionym masłem, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smarowanie masłem i posypywanie cukrem powtórzyć kilkakrotnie. Wytworzona z masła i cukru skorupka zapobiega wysychaniu ciasta. Kołacz można upiec kilka dni przed świętami. Zawinięte w lnianą ściereczkę ciasto ?dojrzeje? i zachowa świeżość przez kilka tygodni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *