Składniki;
50 dag. mąki
15 dag. masła
4 żółtka
3 dag. drożdży
1/2 szklanki mleka
25 dag. cukru pudru,
1 białko
5 dag. rodzynek
Wykonanie:
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Utrzeć masło na pianę i dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Gdy masa zbieleje, wlać podrośnięte drożdże, wsypać mąkę i wyrobić (około 30 minut) ciasto. Gładkie i lśniące ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę, związać luźno, aby mogło rosnąć, włożyć do naczynia z zimną wodą i zostawić na noc. Gdy wypłynie na wierzch, wyjąć ze ściereczki, ułożyć na stolnicy, dodać cukier puder i ponownie wyrobić. Zostawić przykryte lnianą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po czym rozwałkować na kwadraty, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować białkiem, posypać rodzynkami, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 40 minut.