TORT W MARMURKOWY WZOREK

Składniki:

 

1 gotowy biszkopt (o średnicy 26 cm.)

1 kg .truskawek

500 ml. śmietany kremówki

2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym

1 torebka galaretki truskawkowej

1 kieliszek likieru pomarańczowego

 3 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny

kilka listków mięty do dekoracji

 

Wykonanie:

  Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Odłożyć połowę owoców do dekoracji. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Czekoladę stopić. Przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Rozgniecione  truskawki wymieszać z 1 /3 masy śmietanowej oraz połową żelatyny. Pozostałą masę śmietanową połączyć z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny. Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy. Na przemian wylewać masę czekoladową i truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone truskawki pokroić na połówki. Gdy masy nieco stężeją, na wierzch ciasta ułożyć połówki truskawek. Polać tężejącą galaretką. Mocno schłodzić/

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *