BLOK Z MUSEM JABŁKOWYM I SLIWKOWYM

Składniki:

20 dag. mielonego twarogu

50 dag. śliwek

50 dag. jabłek

5 łyżek cukru

1 szklanka soku z wiśni

1 torebka galaretki wiśniowej

1 torebka galaretki cytrynowej

3 czubate łyżeczki żelatyny

2/3 szklanki śmietany kremówki

20 dag. herbatników

Wykonanie;

Śliwki (bez pestek) zagotuj z sokiem wiśniowym i łyżką cukru. Połowę owoców wyjmij. Resztę gotuj 5 minut. Wsyp galaretkę wiśniową, zmiksuj. Formę wyłóż folią. Na spodzie rozłóż śliwki. Zalej musem ze śliwek. Schłodź. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku śmietanę ubij z 1 łyżką cukru, połącz z twarogiem i żelatyną. Na musie ze śliwek ułóż1/3 herbatników. Nałóż masę serową. Przykryj warstwą ciastek. Jabłka pokrój oczyść zasyp resztą cukru. Wlej 1/2 szklanki wody i rozgotuj. Do jabłek wsyp galaretkę cytrynową zmiksuj. Wlej do formy. Przykryj ostatnią warstwą ciastek . Schłódź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *