Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka
2 i 1/2 szklanki mąki typ 450 lub innej
6 łyżek cukru
1 opakowanie drożdży suszonych instant
1 jajko
3 łyżki oliwy
cukier do posypania
Żółtko rozmieszane z mlekiem do posmarowania
Połącz mąkę, mleko, olej, jajko, drożdże i cukier. Wyrobić ręcznie lub mikserem. Zostawiamy do wyrośnięcia. Blachę lekko wysmarować tłuszczem można wyłożyć papierem. Z ciasta urywać małe kawałki. Formować je w małe kulki ( dłonie można zwilżyć wodą lub oliwą ). Układać w foremce w niewielkich odstępach od siebie. Kulki nie muszą być ulepione starannie ,ani nie muszą być jednakowej wielkości. Formę ponownie zostawiamy do wyrośnięcia ( ja zostawiłam na pół godziny ).
Ciasto posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać cukrem. Piec do zrumienienia ( około 40 minut ) w temperaturze 180 C. Można drożdżówkę pokroić, lub odrywać po kawałku.