Składniki:

1,2kg marchewki

1cebula

1 łyżka masła

1,2 litra bulionu drobiowego

5-6 łyżek posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

10 dag. startego żółtego sera

gałka muszkatołowa

sól

sok z jednej pomarańczy

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szklanka ryżu

natka  pietruszki

Wykonanie:

Marchewki oczyść, pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj marchewki, podsmaż. Zalej gorącym bulionem. Gotuj do miękkości. Wlej sok z pomarańczy, wsyp cukier waniliowy. Zmiksuj na gładki krem. Przypraw gałką muszkatołową i solą. Ryż ugotuj. Zupę podaj z ryżem, posyp serem, orzechami i natką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *