Z FASOLKĄ W POMIDORACH

Składniki:

1opakowanie makaronu (najlepiej rurek)

40 dag fasolki szparagowej (może być op. mrożonej)

1/2 kg. pomidorów

kilka plasterków gotowanej szynki

1 cebula

5-6 ząbków czosnku

sól

pieprz

cukier

olej

natka do dekoracji

Wykonanie:

Makaron gotuj w dużej ilości osolonej wody 2-3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu (powinien być lekko twardy). Osącz, ostudź. Fasolkę szparagową oczyść, opłucz. Ugotuj do miękkości w  solonym wrzątku. Odcedź, ostudź. Szynkę pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej rondlu, zeszklij cebulę i czosnek, Dodaj pomidory, duś kilka minut na małym ogniu. Sos zmiksuj, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ostudź. Makaron, fasolkę i szynkę polej sosem, dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj gałązkami natki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *