Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki+ 1 łyżka
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki maku
1 kisiel żurawinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodawać cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodawać z olejem do miski z pianą. Przygotować 4 miseczki ciasto podzielić na 4 części do tych miseczek.Do każdej miseczki nakładać po 1 łyżce ciasta tak ,aby w każdej miseczce było jednakowo ciasta.
Do 1 części ciasta dodać :
1 łyżkę mąki ,2 żółtka i wymieszać dobrze mikserem. Przelać do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
Do 2 części ciasta dodać:
kakao,1 żółtko i wymieszać .Wylać ciasto na 1 warstwę.
Do 3 części ciasta dodać:
proszek kisielowy, oraz ostatnie żółtko. Wymieszać, wylać ciasto na 2 warstwę.
Do 4 części ciasta dodać:
mak i wymieszać . Wylać ciasto na 3 warstwę.
Przez środek ciasta rozciąć nożem przez całą keksówkę. Piec około50-60minut w 180 C. do suchego patyczka.Posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem.