Składniki:

 

4 jajka

1 szklanka mąki+ 1 łyżka

1 szklanka cukru

1 łyżka kakao

2 łyżki maku

1 kisiel żurawinowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

1/2 szklanki oleju

 

Wykonanie:

 

Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodawać cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodawać z olejem do miski z pianą. Przygotować 4 miseczki ciasto podzielić na 4 części do tych miseczek.Do każdej miseczki nakładać po 1 łyżce ciasta tak ,aby w każdej miseczce było jednakowo ciasta.

 

Do 1 części ciasta dodać :

1 łyżkę mąki ,2 żółtka i wymieszać dobrze mikserem. Przelać do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.

 

Do 2 części ciasta dodać:

kakao,1 żółtko i wymieszać .Wylać ciasto na 1 warstwę.

 

Do 3 części ciasta dodać:

proszek kisielowy, oraz ostatnie żółtko.  Wymieszać, wylać ciasto  na 2 warstwę.

 

Do 4 części ciasta dodać:

mak i wymieszać . Wylać ciasto na 3 warstwę.

 

Przez środek ciasta rozciąć nożem przez całą keksówkę. Piec około50-60minut w 180 C. do suchego patyczka.Posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *