Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 i1/2łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag. masła
3 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
1 kg. śliwek
Wykonanie:
Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka ,śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i dać do lodówki. W tym czasie śliwki wypestkować. Wyjąć z lodówki jedną cześć ciasta i rozłożyć na dnie formy (35+24cm.)wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać bułką tartą. Na cieście posypanym ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać cukrem. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, tymi wałeczkami oblepić boki ciasta ,a z reszty wałeczków zrobić kratkę na cieście .Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze165-170 C. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.