Składniki na ciasto :
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
aromat waniliowy
250g margaryny
6 żółtek
1 łyżeczka cynamon
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2- 3łyżkikwaśnej śmietany
Beza :
6 białek
1/4 cukru
1 kisiel truskawkowy
Wykonanie:
Do mąki dodajemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miękką margarynę, żółtka, aromat. Wyrabiamy i kładziemy na 20 minut do zamrażalnika. Umyty i obrany rabarbar podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem cukru i cynamonu. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Przygotowany rabarbar wykładamy na surowe ciasto.
Wykonanie;
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ,kisiel i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na rabarbar. Pozostały kawałek ciasta ścieramy na grubej tarce jarzynowej na rabarbar. Ciasto pieczemy około 40 minut w temp 160-170C. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.