Składniki:
1,20 kg. schabu bez kości
sól
pieprz
musztarda sarepska
majonez
1litr mleka
1/2
kubka śmietany kwaśnej
6 ząbków czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
Wykonanie:
Schab umyć osuszyć, posolić popieprzyć i wymieszać musztardę z majonezem więcej dać majonezu i wysmarować schab tą miksturą. Stawić do lodówki na 2 dni. następnie schab podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy.
Zrumieniony ze wszystkich stron schab zalać litrem mleka, dodać 3/4 śmietany kwaśnej i około 5 łyżek majonezu .Dodać 6
ząbków czosnku, ziele angielskie, liść laurowy ,kilka ziarenek gorczycy trochę ziół prowansalskich. Całość gotować w
zależności od grubości mięsa około 2 do 2i 5 godziny. Można pozostawić do ostygnięcia. Na koniec po wyciągnięciu posypać
mięso ziołami prowansalskimi. Podawać na obiad lub do chleba.