Składniki:
2 białe kiełbaski
10 dag. wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
2 0 dag. chrzanu
3 łyżki soku z cytryny
200 ml. śmietany 12%
1żółtko
sól
pieprz
majeranek
Wykonanie:
Cebulę przekrój na pół, razem z czosnkiem włóż do garnka. Dodaj | kiełbaski, boczek i przyprawy, wlej dwa i pół litra wody, gotuj 30 minut, przecedź, wlej do garnka. Dodaj chrzan, gotuj około 15 minut. Przypraw sokiem z cytryny, majerankiem solą i pieprzem. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i odrobiną zupy. Wlej do reszty zupy, połącz, podgrzej. Podawaj w chlebie z kiełbasą i jajkami.