Składniki:
1 kg. karkówki
2 marchewki
1strąk czerwonej papryki
10 dag. pieczarek
1cebula
1mały brokuł
sól
pieprz
kilka gałązek natki
olej do smażenia
mąka do zagęszczenia
Wykonanie:
Karkówkę umyj, osusz. Pokrój na plastry, każdy rozbij. Natrzyj z obydwu stron solą i pieprzem. Marchewki obierz, umyj, osusz, pokrój na plasterki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, umyj, osusz, pokrój w wąskie paski. Pieczarki obierz, oczyść, pokrój na plasterki. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Brokuł podziel na różyczki (większe różyczki przekrój na pół). Natkę umyj, osusz. Na każdym plastrze mięsa ułóż różyczkę brokułu, po kawałku warzyw, gałązkę natki i pieczarki. Ciasno zwiń. Zepnij wykałaczką lub zwiąż nicią kuchenną rozgrzej na patelni, obsmaż roladki ze wszystkich stron na rumiano. Przełóż do rondla, podlej wodą. Duś do miękkości, około godziny. Pod koniec duszenia wytworzony sos zagęść niewielką ilością mąki, przypraw do smaku.