Składniki:

 

2 szklanki mąki

22 dag. miękkiego masła

1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

4 duże jajka

1szklanka drobnego cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1/2 szklanki mleka

12 dag. gorzkiej czekolady

3 łyżki polewy czekoladowej

 

Składniki:

 

Mąkę i proszek przesiej, wymieszaj ze szczyptą soli. Masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj cukier, ubij. Dodaj jajka i wanilię, zmiksuj. Dodawaj mąkę na przemian z mlekiem, miksując. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodaj czekoladę, wymieszaj. Formę natłuść, dno posyp bułką tartą. Nakładaj na zmianę jasną i ciemną masę. Widelcem zrób w cieście ?zygzaki?. Piecz 70-80 minut w temp. 160 C. Ostudź. Udekoruj polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *