Składniki:
Spód:
30 dag. mąki
20 dag. margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg. mielonego twarogu
1 opakowanie budyniu waniliowego
250 ml. kremówki
3 jajka
1szklanka cukru
1opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Spod:
Mąkę przesiej, dodaj cukier, proszek do pieczenia i margarynę. Posiekaj nożem. Dodaj żółtka i śmietanę, wyrób. Masa serowa: do twarogu dodaj żółtka, wsyp cukier i cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz budyń. Zamieszaj, zmiksuj na gładką masę. Białka i kremówkę oddzielnie ubij. Do masy serowej dodaj kremówkę, wymieszaj. Dodaj pianę, delikatnie połącz. Masę podziel na pół. Do jednej części przesiej kakao, wymieszaj. Spód i boki tortownicy wylep ciastem. Wyłóż na przemian masy jasną i ciemną. Lekko zamieszaj, by powstał wzorek. Piecz 90 minut w temp. 180 C.