Składniki:
1 kg. żołądków drobiowych
200 ml. gęstej śmietany
1 cebula
2-3 łyżki mąki
1-2 łyżki masła
1 litr bulionu warzywnego
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
lubczyk
sól
pieprz
chrzan
Wykonanie:
Żołądki opłucz, wrzuć do bulionu, dodaj przyprawy, gotuj do miękkości 45-60 minut na małym ogniu. Wyjmij z bulionu łyżką cedzakową, lekko ostudź, pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Wsyp mąkę, mieszaj, aż mąka się rozprowadzi. Żołądki włóż do bulionu, dodaj cebulkę z mąką, śmietanę i chrzan (około 3 łyżeczki). Wymieszaj, gotuj jeszcze 15 minut. Przypraw.