Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3 opakowania serka mascarpone
3 jajka
2 i 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 litra kremówki.
Ponadto:
4 opakowania podłużnych biszkoptów
mocna kawa
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka z cukrem ubij na parze. Wsyp mąkę i proszek, lekko wymieszaj. Wylej na okrągłą blachę, piecz 30 minut w 180 C. Ostudź, przekrój na 2-3 placki w zależności od pulchności. Nasącz kawą.
Masa:
Żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru pudru. Białka ubij na sztywno. Śmietanę ubij z 3/4 szklanki cukru pudru, mascarpone wymieszaj z resztą cukru pudru. Dodaj ubitą śmietanę, utarte żółtka i ubite białka, lekko zmiksuj. Na blatach biszkoptowych układaj warstwami namoczone w kawie podłużne biszkopciki, smarując je masą (ułóż tak, by utworzył się ?stożek?). Wierzch posmaruj masą lub polewą czekoladową. Schłodź.