CHŁODNIK LITEWSKI

Składniki:

 

2 pęczki botwiny

kilka liści szczawiu

1/2 cytryny

2 jajka

750 ml. maślanki lub zsiadłego mleka

250 ml. gęstej śmietany

2 ogórki

1pęczek rzodkiewek

2 ząbki czosnku

1pęczek szczypiorku

1pęczek koperku

cukier

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Botwinkę oczyść, opłucz. Jeśli buraczki są większe, obierz je i pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami grubo posiekaj. Szczaw opłucz, posiekaj. Botwinkę i szczaw włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko je przykrywał. Dodaj sól, gotuj około minut, zakwaś sokiem z cytryny, ostudź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój w cząstki. W dużym naczyniu wymieszaj trzepaczką maślankę i śmietanę. Połącz z botwinką i wywarem. Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, plasterki rzodkiewek, zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninę. Chłodnik dopraw cukrem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem.

 

aby chłodnik był intensywniejszy w

smak, wraz z botwinką

warto ugotować startego buraka.

Ewentualnie zupę można

doprawić koncentratem soku

buraczanego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *