Składniki:
2 pęczki botwiny
kilka liści szczawiu
1/2 cytryny
2 jajka
750 ml. maślanki lub zsiadłego mleka
250 ml. gęstej śmietany
2 ogórki
1pęczek rzodkiewek
2 ząbki czosnku
1pęczek szczypiorku
1pęczek koperku
cukier
sól
pieprz
Wykonanie:
Botwinkę oczyść, opłucz. Jeśli buraczki są większe, obierz je i pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami grubo posiekaj. Szczaw opłucz, posiekaj. Botwinkę i szczaw włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko je przykrywał. Dodaj sól, gotuj około minut, zakwaś sokiem z cytryny, ostudź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój w cząstki. W dużym naczyniu wymieszaj trzepaczką maślankę i śmietanę. Połącz z botwinką i wywarem. Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, plasterki rzodkiewek, zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninę. Chłodnik dopraw cukrem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem.
aby chłodnik był intensywniejszy w
smak, wraz z botwinką
warto ugotować startego buraka.
Ewentualnie zupę można
doprawić koncentratem soku
buraczanego.