Składniki:

Ciasto:

30 dag. mąki

18 dag. masła

10 dag. cukru pudru

1 jajko

1-2 łyżki śmietany

Masa:

40 dag. mascarpone

50 dag. serka homogenizowanego

2 łyżeczki żelatyny

4 żółtka

25 dag. cukru

1 cukier wanilinowy

100 ml. mleka

Do obłożenia:

50 dag. rabarbaru

15 dag. cukru

1 pomarańcza

 

Wykonanie:

Masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier puder, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto, schłodź. Ciasto cienko rozwałkuj. Wyłóż nim dno i boki tortownicy. Piecz 15 minut w temperaturze 200 C. wystudź. Mascarpone zmiksuj z serkiem homogenizowanym. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuść. Żółtka ubij na parze z cukrem i cukrem wanilinowym wlewając dość ciepłe mleko, wystudź. Połącz z serkami i żelatyną, wyłóż na ciasto, zastudź. Rabarbar pokrój na kawałki. Ze szklanki wody i cukru ugotuj syrop. Wrzuć rabarbar, gotuj, aż zmięknie. Osącz go, wystudź. Pomarańczę wyszoruj, ze skórki zeskrob wiórki, miąższ pokrój na kawałki. Sernik obłóż owocami, posyp wiórkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *