Składniki:

 

35 dag. mąki tortowej

12 dag. masła

4 dag drożdży

200 ml .mleka

8 dag. cukru pudru

4 żółtka

cukier wanilinowy

szczypta soli

75 dag. rabarbaru

gruby cukier do posypania

 

Wykonanie:

 

Masło roztop, przestudź. Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z łyżką mąki i cukru, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodaj do mąki razem z rozczynem i szczyptą soli, wyrób ciasto. Wlej letni tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go wchłonie i będzie gładkie. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Rabarbar oczyść, umyj, pokrój na 5-cm kawałki. Ciasto lekko rozwałkuj, wyłóż nim natłuszczoną, prostokątną blachę, wyrównaj powierzchnię. Ułóż na nim kawałki rabarbaru, posyp cukrem, odstaw do wyrośnięcia. Piecz około 50 minut w temperaturze. 160 C

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *