Składniki:
35 dag. mąki tortowej
12 dag. masła
4 dag drożdży
200 ml .mleka
8 dag. cukru pudru
4 żółtka
cukier wanilinowy
szczypta soli
75 dag. rabarbaru
gruby cukier do posypania
Wykonanie:
Masło roztop, przestudź. Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z łyżką mąki i cukru, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodaj do mąki razem z rozczynem i szczyptą soli, wyrób ciasto. Wlej letni tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go wchłonie i będzie gładkie. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Rabarbar oczyść, umyj, pokrój na 5-cm kawałki. Ciasto lekko rozwałkuj, wyłóż nim natłuszczoną, prostokątną blachę, wyrównaj powierzchnię. Ułóż na nim kawałki rabarbaru, posyp cukrem, odstaw do wyrośnięcia. Piecz około 50 minut w temperaturze. 160 C