Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1 cytryna
1/2 kostki masła
1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło z margaryną i cukrem utrzeć napuszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku.Ciągle ucierając, dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać otartą skórkę z wyparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wymieszać, przelać na blachę. Piec na dużej blasze około 40 minut w temperaturze 175 C.
Składniki:
Masa:
1 litr nektaru bananowego
3 opakowania budyniu bananowego
Wykonanie:
Odlać około 1 szklanki zimnego nektaru i rozrobić w nim proszek budyniowy. Resztę nektaru zagotować. Ugotować budyń. Gorący budyń wylać na upieczone ciasto.
Dodatkowo:
3 opakowania herbatników
3 puszki mandarynek
Na ciepłej masie budyniowej ułożyć herbatniki. Na nich odsączone mandarynki.
Krem:
2 galaretki pomarańczowe
300 ml. śmietany kremówki
3 opakowania Smietan-fiksu
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Ostudzić. Kremówkę ubić z fiksami. Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszać z ubitą śmietaną. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.