Składniki:

 

Ciasto:

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru pudru

3 jajka

1 cytryna

1/2 kostki masła

1/4 kostki margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło z margaryną i cukrem utrzeć napuszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku.Ciągle ucierając, dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać otartą skórkę z wyparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wymieszać, przelać na blachę. Piec na dużej blasze około 40 minut w temperaturze 175 C.

Składniki:

Masa:

1 litr nektaru bananowego

3 opakowania budyniu bananowego

Wykonanie:

Odlać około 1 szklanki zimnego nektaru i rozrobić w nim proszek budyniowy. Resztę nektaru zagotować. Ugotować budyń. Gorący budyń wylać na upieczone ciasto.

Dodatkowo:

3 opakowania herbatników

3 puszki mandarynek

Na ciepłej masie budyniowej ułożyć herbatniki. Na nich  odsączone mandarynki.

Krem:

2 galaretki pomarańczowe

300 ml. śmietany kremówki

3 opakowania Smietan-fiksu

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Ostudzić. Kremówkę ubić z fiksami. Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszać z ubitą śmietaną. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *