RUMIANE NALEŚNIKI

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 jajka

szczypta soli

1szklanka mleka lub wody mineralnej

1 łyżka oleju

Farsz:

25 dag. białego sera

80 dag. ugotowanych ziemniaków

sól

pieprz

cebula

olej

Składniki:

Ciasto:

Mąkę dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z jajkami, szczyptą soli, olejem oraz mlekiem lub wodą mineralną. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Patelnię (bez tłuszczu) rozgrzej,

smaż naleśniki do momentu, gdy się leciutko zrumienią.

Farsz:

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Ziemniaki przepuść przez praskę razem z białym serem. Dodaj cebulę, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję farszu, zwiń, formując dość ścisłe rulony. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z ulubionymi surówkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *