Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
1szklanka mleka lub wody mineralnej
1 łyżka oleju
Farsz:
25 dag. białego sera
80 dag. ugotowanych ziemniaków
sól
pieprz
cebula
olej
Składniki:
Ciasto:
Mąkę dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z jajkami, szczyptą soli, olejem oraz mlekiem lub wodą mineralną. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Patelnię (bez tłuszczu) rozgrzej,
smaż naleśniki do momentu, gdy się leciutko zrumienią.
Farsz:
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Ziemniaki przepuść przez praskę razem z białym serem. Dodaj cebulę, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję farszu, zwiń, formując dość ścisłe rulony. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z ulubionymi surówkami.