Składniki:

Ciasto:

 

2 szklanki mąki

2 jajka

2 łyżki oleju

szczypta soli

Farsz:

1kostka twarogu

1/2 kg. ziemniaków

2 cebule

sól

pieprz

olej

Wykonanie:

Farsz:

Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, lekko ostudź. Razem z twarogiem przepuść przez maszynkę. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do masy ziemniaczanej, przypraw.

Ciasto:

Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj jajka i olej. Ciasto wyrabiaj, dodając stopniowo ciepłą wodę (ciasto powinno być elastyczne i miękkie). Rozwałkuj jak najcieniej, podsypując mąką.Wytnij szklanką kółka. Na każdym ułóż porcję farszu, sklej. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i odrobiną oleju. Wrzuć pierogi porcjami na wrzątek, ugotuj. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Ostudzone pierogi podsmaż na oleju.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *