Składniki:
Ciasto:
4 jajka
8 dag. cukru
10 dag. mąki krupczatki
4 dag. mąki ziemniaczanej
skórka starta z pół cytryny
Masa:
4 żółtka
15 dag. cukru pudru
1/2 kg. twarogu
2 opakowania cukru waniliowego
250 ml. śmietany kremówki
30 dag. czerwonych porzeczek
Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka utrzyj z połową cukru. Białka ubij z resztą cukru, dodaj żółtka, mąkę i skórkę cytrynową, wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej pergaminem blasze, piecz 12 minut w 180 C. Oprósz mąką pszenną, wyjmij na ściereczkę. Ostudź. Ostrożnie usuń papier.
Masa:
Żółtka i połowę cukru pudru utrzyj w kąpieli wodnej. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym i resztą cukru pudru, dodaj żółtka, ubitą kremówkę i oczyszczone porzeczki, połącz. Ciasto pokrój w pasy. Podłużną formę wyłóż folią. Dno i boki wyłóż ciastem. Na zmianę wykładaj warstwy masy i plastry ciasta. Wstaw do zamrażalnika. Wyjmij kwadrans przed podaniem.