Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
Poncz:
1cytryna
1/2 szklanki cukru
zapach rumowy
Krem:
1 duży kubek śmietany (33% lub 36%.)
1 galaretka cytrynowa
Biszkopt:
Białka ubij z cukrem Ubijając, dodawaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.Dodaj do piany, delikatnie połącz. Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piecz około 30 minut w 180 C. Ostudź, przekrój na dwa krążki jeśli tort ma był wyższy, upiecz dwa biszkopty
Poncz:
sok z cytryny wyciśnij do szklanki wody, dodaj zapach i cukier. Zagotuj. Nasącz ciasto.
Krem:
Galaretkę rozpuść w pół szklanki wody, ostudź. Śmietanę ubij na sztywno, wlej galaretkę, wymieszaj. Biszkopty przełóż kremem. Udekoruj według uznania Np. bezami i kolorowymi cukrowymi ozdobami.