CYTRYNOWY Z RUMOWYM ZAPACHEM

Składniki:

 

Biszkopt:

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jajek

Poncz:

1cytryna

1/2 szklanki cukru

zapach rumowy

Krem:

1 duży kubek śmietany (33% lub 36%.)

1 galaretka cytrynowa

 

Biszkopt:

 

Białka ubij z cukrem Ubijając, dodawaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.Dodaj do piany, delikatnie połącz. Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piecz około 30 minut w 180 C. Ostudź, przekrój na dwa krążki jeśli tort ma był wyższy, upiecz dwa biszkopty

Poncz:

sok z cytryny wyciśnij do szklanki wody, dodaj zapach i cukier. Zagotuj. Nasącz ciasto.

Krem:

Galaretkę rozpuść w pół  szklanki wody, ostudź. Śmietanę ubij na sztywno, wlej galaretkę, wymieszaj. Biszkopty przełóż kremem. Udekoruj według uznania Np. bezami i kolorowymi cukrowymi ozdobami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *