Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
80 dag. jabłek
sok z cytryny
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
3 łyżeczki żelatyny.
Śmietana:
700 ml. kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka, mąkę i proszek, połącz. Piecz 20 minut w 170 C.w tortownicy o średnicy 28 cm.
Masa:
Jabłka obierz, zetrzyj, podduś. Dodaj resztę składników, mieszając, podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Kilka łyżek masy odłóż, resztę wiej do tortownicy o średnicy 22 cm.
Śmietana:
Zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem i rozpuszczoną w 50 ml. żelatyną. Biszkopt posmaruj 1/3 śmietany, ułóż masę jabłkową, posmaruj resztą śmietany. Ozdób kwiatkami z odłożonej masy jabłkowej.