Składniki:

4 jajka

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

80 dag. jabłek

sok z cytryny

2 łyżki miodu

3 łyżki cukru

1 opakowanie galaretki pomarańczowej

3 łyżeczki żelatyny.

Śmietana:

700 ml. kremówki

4 łyżeczki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka, mąkę i proszek, połącz.  Piecz 20 minut w 170 C.w tortownicy o średnicy 28 cm.

Masa:

Jabłka obierz, zetrzyj, podduś. Dodaj resztę składników, mieszając, podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Kilka łyżek masy odłóż, resztę wiej do tortownicy o średnicy 22 cm.

Śmietana:

Zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem i rozpuszczoną w 50 ml. żelatyną. Biszkopt posmaruj 1/3 śmietany, ułóż masę jabłkową, posmaruj resztą śmietany. Ozdób kwiatkami z odłożonej masy jabłkowej.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *