Składniki:
1
opakowanie makaronu wstążki pełnoziarniste
1/2 brokułu
2 żółtka
250 ml .gęstej śmietany 18%
20 dag. żółtego sera
2 łyżki mleka
sól
pieprz
Wykonanie:
Brokuł podziel na małe różyczki, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj około 5 minut na małym ogniu. Odcedź. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczach. Śmietanę dokładnie wymieszaj z żółtkami, dodaj ser, wlej mleko, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Patelnię rozgrzej, wlej sos, podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedź, rozłóż na talerzach, polej sosem i dodaj brokuły.