PSTRĄG Z WARZYWNYM FARSZEM

Składniki:

 

2 świeże pstrągi

3 łyżki masła

1 opakowanie warzyw na patelnię lub mieszanka świeżych: (marchewka, pietruszka, ziemniaki,

groszek, cukinia, fasolka szparagowa)

kilka różyczek brokułu

sól

pieprz cytrynowy

tymianek

kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

 

Ryby spraw, dokładnie umyj, natrzyj solą, pieprzem cytrynowym (na zewnątrz i wewnątrz). Mrożone warzywa podduś na patelni na małej ilości masła (świeże oczyść.) Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, duś do miękkości. Ostudź. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw na minutę. Dodaj około 2 łyżki masła, utłucz. Oprósz gałką muszkatołową, stopniowo wlewaj mleko i śmietanę, mieszając. Przypraw. Tortownicę posmaruj masłem. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Zapiekaj 25 minut w 180C. Z reszty masy ziemniaczanej szprycą wyciśnij po bokach rozetki, środek napełnij boczkiem wymieszanym z resztą masy. Zapiekaj 20-25 minut. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, połącz z posiekaną  natką. Posyp torcik. Piecz jeszcze 10 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *