Składniki:

 

20 dużych ziemniaków

30 dag. boczku parzonego

1/2 kg. pieczarek

30 dag. żółtego sera

3/4 szklanki mleka

olej

1/4 szklanki śmietany 18%

1 pęczek natki

sól

gałka muszkatołowa

masło

Wykonanie:

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, duś do miękkości. Ostudź. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw na minutę. Dodaj około 2 łyżki masła, utłucz. Oprósz gałką muszkatołową, stopniowo wlewaj mleko i śmietanę, mieszając. Przypraw. Tortownicę posmaruj masłem. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Zapiekaj 25 minut w 180 C. Z reszty masy ziemniaczanej szprycą wyciśnij po bokach rozetki, środek napełnij boczkiem wymieszanym z resztą masy. Zapiekaj 20-25 minut. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, połącz z posiekaną natką. Posyp torcik. Piecz jeszcze 10 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *