Składniki:
10 skrzydełek kurczaka
1 cebula
1 łyżka miodu
1/4 główki białej kiełbasy
słodka papryka
vegeta,
pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
ząbek czosnku
olej
Wykonanie:
Skrzydełka umyj, osusz, podziel na trzy części (końcówki odrzuć, możesz je wykorzystać Np. do ugotowania rosołu). Miód wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i niewielką ilością oleju. Dodaj ziarna ziela angielskiego i listek laurowy, oprósz słodką papryką, vegetą i pieprzem, wymieszaj. Marynatą dokładnie posmaruj skrzydełka, wstaw na 2 godziny do lodówki. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Olej rozgrzej na dużej patelni, zeszklij cebulę. Włóż skrzydełka, lekko osączając z marynaty, obsmaż ze wszystkich stron. Wlej szklankę wody, wymieszaj. Dodaj kapustę, duś pod przykryciem do miękkości. Przypraw do smaku vegetą i pieprzem.