Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki pszennej mąki
łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
20 dag. masła
2 żółtka
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
1/2litra śmietany kremówki
ulubione owoce
2 opakowania zagęstnika do śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Mąki przesiej, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i kakao, połącz. Dodaj zimne masło, posiekaj. Dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. wylep metalowe foremki do babeczek. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180-200C. Ostudź. Śmietanę kremówkę ubij sokiem z cytryny i zagęstnikami do śmietany. Wsyp cukier puder, wymieszaj. Śmietaną napełnij babeczki. Owoce obierz, pokrój na małe kawałki, posyp babeczki.