ROLADA SZPINAKOWA Z SZYNKĄ

Składniki:

 

250 g. mrożonego szpinaku (w sezonie można wziąć świeży)

2 ząbki czosnku

1 cebula

sól

400 g. ciasta francuskiego

100 g. żółtego sera Np. edamskiego, ementaleru  plasterki

100g.szynki

1 jajko do posmarowania

sól do posypania (duże kryształki)

1/2 łyżeczki całego kminku

mąka na stolnice

 

Wykonanie:

 

Szpinak rozmrozić, odcisnąć (świeży szpinak 1-2 minuty blanszować w posolonym wrzątku, przelać zimną wodą, odcedzić), przełożyć do miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę bezpośrednio na szpinak, posolić i wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto francuskie na płat o grubości 2-3 mm. Poukładać na nim plastry sera, szynki i cebuli, na tym rozłożyć szpinak. Zwinąć w roladę. Ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać gruboziarnistą solą i kminkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do200 C. Po około 20 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez około 15 minut. Podawać  na ciepło lub na zimno.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *