ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

Składniki:

 

2 duże pęczki białych szparagów

1 litr bulionu drobiowego (może być ugotowany z 2-3 listkami szałwii świeżej lub szczyptą suszonej albo z cebulą zrumienioną na maśle

1 łyżka mąki

2 łyżki masła

100 ml. śmietanki 30 %.

cukier

sól

pieprz

groszek ptysiowy lub mini grzanki

 

Składniki:

 

Szparagi umyj, odłam lub odetnij ich zdrewniałe końce. Za pomocą obieraka do warzyw obierz łodygi, zaczynając poniżej główki i idąc ku dołowi. Odetnij główki (2-3 cm.) z łodygi. Łodygi szparagów zalej wodą, zagotuj, dodaj sól i cukier, gotuj 15 minut. Dodaj głowi szparagów, gotuj całość do miękkości. Łodygi i połowę główek zmiksuj z częścią bulionu. szparagi przetrzyj. Dodaj do pozostałego gorącego bulionu zagotuj. Mąkę przesmaż na maśle bez rumienienia. Rozcieńcz częścią zupy, dodaj do reszty, zagotuj. Zupę dopraw do smaku, zabiel śmietanką, nie gotuj. Pozostałe główki szparagów rozłóż do talerzy, zalej zupą. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub mini grzankami z bułki.

Rady

Aby krem ze szparagów miał

przyjemny słodkawy smak, zupę

ugotuj z dodatkiem zrumienionej

cebuli. Przesmażoną zalej

bulionem, dodaj szparagi, ugotuj,

a potem całość zmiksuj.

Groszek ptysiowy czy mini

grzanki podaj na stół w oddzielnej

miseczce. Każdy będzie mógł sobie

dosypać ich tyle, ile chce,

i nie rozmiękną w czekającej na

zjedzenie zupie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *