Składniki:
1 kg. buraków
1/2 strąka czerwonej papryki
1 cebula
3/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2 -3 łyżki oleju
sól
Wykonanie:
Buraki umyj, ugotuj w skórkach. Możesz też każdy osobno zawinąć w folią aluminiową, włożyć do piekarnika o temperaturze. 200 C. i piecz około. 40 minut. Wystudzone buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki lub kostkę. Wodę zagotuj z cukrem i szczyptą soli. Wrzuć paprykę i cebulę, gotuj 5 minut, odcedź, wystudź. Zachowaj 2 łyżki wywaru.. Buraki wymieszaj z papryką i cebulą. Wywar połącz z octem i olejem. Polej sałatkę, dopraw solą.