TORCIK ŚMIETANOWY Z WIŚNIAMI

 

Składniki:

 

300 g. ciasta francuskiego

2 łyżki winnej marmolady

500 ml. śmietany kremówki

80 g. drobnego cukru

2 usztywniacze do bitej śmietany

800 g. wiśni z kompotu + kompot

szczypta cynamonu

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

12 kandyzowanych wiśni

Polewa:

100 g. cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

 

Ciasto francuskie cienko rozwałkować, wykroić 3 koła o średnicy 27 cm. Przenieść je na blachy wyłożone pergaminem. Piec 10-15 minut w 190C.Wystudzić. Najładniejszy placek posmarować marmoladą i lukrem zrobionym z cukru i soku z cytryny. Gdy lukier stężeje, pokroić na 12 trójkątów – jak tort. Wiśnie odcedzić. Kompot zagotować z 40 g. cukru i cynamonem. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody, zagotować. Po zdjęciu z ognia dołożyć wiśnie z kompotu. Śmietanę ubić z resztą cukru i usztywniaczem. Na dnie tortownicy o śr. 24 cm ułożyć jeden z placków (podczas pieczenia zmniejszą się) i po obwodzie wyciskać ze szprycy bitą śmietanę. Środek wypełnić kremem wiśniowym. Przykryć ostatnim plackiem i wysoką warstwą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyć  promieniście trójkąty ciasta z polewą. Udekorować  rozetkami bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami Odstawić do stężenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *