Składniki:
Ciasto kakaowe:
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
5 łyżek wody
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Cukier, kakao, margaryne, cukier waniliowy i wode należy zagotowac ciagle mieszajac i odstawic do wychłodzenia. Chłodną mase miksujemy z mąka, proszkiem i jajkami, a następnie wykładamy na wysmarowaną blachę.
Masa serowa:
50 dag. twarogu półpustego
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
Wykonanie:
Ser i margarynę należy zmielić w maszynce do mięsa, a następnie zmiksować z cukrem i jajkami do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobiony ser kładziemy punktowo na ciasto (można tez w cieście zrobić małe rowki na ser, aby się nie rozlał bardzo). Następnie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego i do 180 C. i pieczemy około 45 minut. Ostudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami.