Składniki:
Krem szpinakowy:
3 ziemniaki
1/2 cebuli
olej
2 ząbki czosnku
kulka mrożonego szpinaku
łyżka posiekanego szczypiorku
Krem marchewkowy:
2 marchewki
2 ziemniaki
1pomidor
słodka papryka
sól
pieprz
Wykonanie:
Krem szpinakowy: ziemniaki pokrój w kostkę, zalej półtorej szklanki wody, posól, gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na plasterki, podsmaż na oleju. Dodaj szpinak, podsmaż, przypraw, wymieszaj. Dodaj do ziemniaków razem ze szczypiorkiem, gotuj 3 minuty. Przypraw do smaku, zmiksuj.
Krem marchewkowy:
marchewki pokrój na plasterki, ziemniaki w kostkę. Zalej 2 i pół szklanki wody, przypraw, ugotuj. W trakcie gotowania dodaj obranego, pokrojonego pomidora. Przypraw, zmiksuj. Zupy rozlej do talerzy, kontury delikatnie zatrzyj łyżeczką. Udekoruj kwaśną i słodką śmietaną.