Składniki:
1kg. wołowiny z udźca lub rostbefu
5 dag. suszonych grzybów
1 duża cebula
3 łyżki masła
4 łyżki musztardy francuskiej
2 kiszone ogórki
15 dag. wędzonego boczku
2 łyżki mąki
1/4 litra bulionu cielęcego
sól
pieprz
Wykonanie:
Wołowinę opłucz, pokrój w dość cienkie plastry. Rozbij gładką stroną kuchennego młotka. Oprósz pieprzem, odstaw na pół godziny Grzyby dokładnie wypłucz, namocz w ciepłej wodzie, odciśnij. Cebulę posiekaj, lekko zrumień na łyżce masła. Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą. Połóż na nim słupek ogórka i 2 słupki boczku. Zwiń roladki, obwiąż je bawełnianą białą nicią. Obtocz je w mące, obsmaż na maśle. Zalej gorącym bulionem, dodaj przesmażoną cebulę i grzyby. Duś na małym ogniu około 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, duś jeszcze około 15 minut.